A lecsó és az X-faktor, Barna Ádám

A St. Andrea Wine & Gourmet Bar számára a nyitástól számított harmadik esztendő már-már mesebelien szerencsésen alakul. Azon kívül, hogy a pincészet ikonikus bora, a Merengő 2013-as kiadása májusban bronzérmet nyert a rangos londoni Decanter bormustrán, itthon az év séfjének választották Barna Ádámot.


– Megunhatatlan, kedves játéka az étteremnek az előétel gyanánt felszolgált Kavics, amikor is színes folyami kavicsok között kell megtalálni a tésztaburokba rejtett körözöttet, és ez csak egyike a Barna Ádám-féle sziporkáknak. Vajon a kavicsok is hozzájárultak Az Év Séfje címhez?

– A Kavics az egyik ikonikus üdvözlőfalatunk, egy kis kihívás, kaland a menü elején. A díj valószínűleg annak a fejlődésnek szól, amin az utóbbi években keresztülment az étterem. Ez az elismerés nemcsak engem illet, hanem az étterem és a szakács kollégáim teljesítményét is tükrözi.

– Három éve jött haza külföldről a St. Andrea Borbár nyitására. Rögtön az első évben az év felfedezettjének, idén pedig az év séfjének választották. Milyennek találja a tempót?

– 2009-ig vidéken dolgoztam, nem túl sok helyen fordultam meg, nem dolgoztam komolyabb helyeken vagy nagy séf mellett. Igaz, szezonon kívül elmentem egy-két hónapra világot látni, ami tényleg csak arra volt elég, hogy tudjam, mi történik az országhatáron túl. 2009-ben indultam komolyabban neki, Ausztriában köteleződtem el hosszabb időre. Hogy ez olyan jól sikerült, azt részben a szerencsének köszönhetem, részben pedig annak, hogy éltem a rám bízott lehetőségekkel.

Igazán a St. Andrea borbárban tudtam kiteljesedni, itt találtam magamra.

 

standreaborbar

A teljes interjú itt található.