A szilvás gombóc

Sok víz lefolyt a Dunán, és nem kevés gombóc lecsúszott a torkunkon, míg mára eljutottunk odáig, hogy haladó szellemű topéttermek is kínálják a jó öreg nagymamakedvencet. Idei szilvásgombóc-kóstolásaink három csúcsteljesítményét mutatjuk be.

Itt az ősz, megannyi vendéglőben és háztartásban gyúrják-tömik ezekben a hetekben a gombócokat. Amióta pedig az elegáns és (valóban) kiváló minőségű alapanyagokból dolgozó éttermek is egymás után lépnek egyre közelebb a magyar konyha klasszikusaihoz, úgy ma már akár Michelin-csillagos étteremben is ehetünk zsíros kenyeret, gulyást, vadast vagy szilvás gombócot.

A minőséget képviselő éttermekben az étlapok ma már vegyes képet mutatnak. A tuile-ökkel díszített mousse-ok, clafoutis-k és a többi elegáns, nyelvtörő édesség mellé egyre több helyen kéredzkednek fel az olyan házias finomságok – úgynevezett comford foodok –, amiket a szerencsésebbek otthonról ismerhettek meg igazán finom formákban, majd a menzákon és egyéb étkezdékben ugyanezen ételek silányabb verzióit.

Persze ahány ház, annyi gombóc – és persze ne feledjük lapos rokonát, a derelyét sem! Embere és ízlése válogatja, hogy kinek mit jelent az eszményi szilvás gombóc. A főbb szempontok:

  • a gombóc mérete,
  • a tészta és a gyümölcs aránya,
  • a tészta összetétele,
  • a tészta textúrája,
  • az édesség foka,
  • a savanykás íz megjelenése,
  • a fahéj, esetleg más fűszerek használata,
  • a morzsa,
  • a kísérő elemek (a házi gombócokra nem jellemző).

Háznál az úgynevezett kísérő elem leginkább egy nagyobbacska tálka fahéjas cukor, és nem karamell tüll vagy pirított pekándió. Nézne is ránk kerek szemekkel minden valamirevaló nagyi, ha ilyenekkel hozakodnánk elő.

Egy fine dining étteremben ezzel szemben lesz módunk elemezgetni a pöttyöket és a textúrákat. Ki kell emelnünk azonban, hogy a három ajánlott étterem közül a leginkább a fine dining világát képviselő Costes Downtown gombócai is hozták az otthoni ízeket – pontosabban talán azok csúcsra járatott változatát. No de lássuk!

Barna Ádámtól szinte el is várja az ember – St. Andrea Wine & Gourmet Bar

A Békés megyei származású Barna Ádám konyhájának éppen ez az erőssége, sőt maga a besorolása is: modern magyar konyha. Ahogyan a 2018-as Dining Guide Top100 Étteremkalauzban is fogalmaztunk: a St. Andrea étterem konyhája nem fél az egyszerűségtől sem, ezért a szilvás gombócnak ott a helye az étlapon.

szilvás gombóc

Barna Ádám szilvás gombóca is ennek szellemében készült. A jó békési (és az ország más részeire is jellemző) hagyományok szerint jó sok krumplival. Meg is kérdeztük, hogy ez a kifejezetten burgonyás ízű tészta milyen arányban tartalmaz lisztet és krumplit?

Egész pontosan 1:5 arányban – a krumpli javára

A gombóc már-már krémesen puha, tésztás jellegét tekintve igen ügyes teljesítmény, hogy csupán ennyi lisztet tartalmaz a gombóc.

Kíváncsiak voltunk, hogy a mandulásnak ható íz vajon tényleg a mandulának köszönhető-e? Illetve milyen szilvából dolgozott a séf? A mandulaíz ugyanis meglepő egy szilvás gombócban, illetve a megszokottnál édesebb, rendkívül jó ízű gyümölcsöt kóstoltunk ebben a fogásban,

Maga a séf volt olyan kedves, és az asztalunkhoz fáradt, hogy elmesélje: a mandulás jelleg egy hideg préselésű szilvamagolajnak köszönhető, amely mandulás ízjegyekkel bír. Ezt ki nem találtuk volna.

A gombóc alá egy gyümölcsragu került: Barna Ádám a mártást szilvahéjból, szilvából és vörösborból főzi, ebben pedig cukorral és fahéjjal marinált szilvadarabokat kanalazhatunk a gombóc mellé. Az egész kompozíciónak dinamikát adó, friss gyömbér sem lógott ki az ízek közül. És noha minden valószínűség szerint pankó morzsával sem machinált egyikünk nagymamája sem, a vajjal karamellizált, édes-ropogósra pirított pankó morzsa egy igazi telitalálat.

És a másik kérdésünkre is választ kaptunk: az édes szilva muskotályszilva – meg is jegyeztük mint piaci vadászatok zsákmányát (Barna Ádám egyébként a Lehel Piacon szerezte be).

Ára: 1600 Ft (a la carte)

A teljes cikk itt található.