BIKAVÉR PÁRBAJ, MERENGŐVEL

BIKAVÉR PÁRBAJ 2018

Március első hétvégéjén kerül ismét megrendezésre az Eger-Szekszárd Bikavér Párbaj, Budapesten.

 A rendezvény lényege, a két eltérő adottságokkal rendelkező borvidék bikavérei közti hasonlóságok és különbségek bemutatása. Ennek nehézsége, hogy bár a szőlészeti, borászati eljárást, technológiát bizonyos keretek között szabályozzák a Bikavér készítése során, mégis nagyobb súllyal esnek a latba, a területek sajátos jellegzetességei.

 A párbaj célja nem feltétlenül a bikavérek közti versengés rendezése, sokkal inkább a Bikavér jövőjének biztosítása, azáltal, hogy a borászak közösen erősítik a fajtának és a magyar bornak a minőségét és elismerését.

 A borászok személyesen prezentálják egyedi stílusú tételeiket, melyekkel a vendégek sétáló kóstoló keretén belül ismerkedhetnek meg. Íme, a St.Andrea Szőlőbirtok bikavére:

MERENGŐ EGRI BIKAVÉR GRAND SUPERIOR 2013

Mindig izgalmas kérdés, melyik tételünkkel jelenjünk meg egy-egy rendezvényen, különösen, ha nagy a tét, ebben az esetben, azonban a döntés nem volt olyan nehéz.

 A Merengő – tavalyhoz képest – 15 évvel ezelőtt került először palackba. 2017-ben pedig a 10. évjáratot palackoztuk, ami azelőtt 4 évvel került a pincébe, 18 hónapig volt a fahordóban. 

 Ha az Egri Borvidékre gondolunk – sőt sokszor már, csak ha Egerre gondolunk – legtöbbször a Bikavér jut először eszünkbe. Ezért tartjuk fontosnak megalkotni a számunkra minden részletében hiteles Bikavért. A Merengőnél éreztük először és törekszünk azóta is arra, hogy újra és egyre jobban láthassuk-ízlelhessük: ez sikerülhet.

 MIT GONDOLNAK MÁSOK?

„Elegáns bor kékfrankos alapon, merlot, franc, pinot és kadarka házasításával, nyitott kádban, spontán erjesztve, 500 literes hordóban. Kevesebb fahordós érlelést kapott (18 hónap), mint a 2012-es évjárat. Frissek, ropognak a gyümölcsök, a savak, a tanninok. Elegáns struktúra, sok friss fekete bogyós gyümölccsel, hordófűszerekkel. Ízig-vérig modern Bikavér.” (Bortársaság)

„Intenzív illat jelentős hordóhatással, keleti fűszerekkel, sáfránnyal és vaníliával, szantállal és rózsaborssal, meggyel és szivával. Kóstolva intenzív és nagyon gyümölcsös, kirobbanó hangulat, nagy test, telt és meleg karakter, a fűszeresség a hosszú lecsengésben felerősödik. Nagyon fiatalnak hat, de már most is megközelíthető, szép tétel.” (Borigo)

„Nehéz évjáratban született” – mondja a borász, aki szerint nincs fontosabb, mint hogy megtalálják a termőhelyek stílusjegyeit, mert ez az egyetlen módja annak, hogy megfogalmazzák, mit is takar a fogalom: egri bor. Ezt a Merengőt élmény kóstolni. Elég csak beleszagolni a pohárba, és az ember máris ünnepi hangulatba kerül. Az érett gyümölcsös, fűszeres ízek sokáig velünk maradnak, de ha egy kicsit befelé figyelünk, akár napokkal később is fel tudjuk idézni ezt az izgalmas, buja, mégis elegáns világot. Ha ajándéknak vásárolnánk, jó hír, hogy még évekig nagyon szép arcát fogja mutatni a bor.” (Borsmenta)

 

EGER-SZEKSZÁRD BIKAVÉR PÁRBAJ 2018

Mikor? 2018.03.02. | péntek | 18.00-21.00

Hol? Corinthia Hotel Budapest

Jelentkezés? Facebookon

 

A cikk forrása: https://standrea.com/bikaver-parbaj-merengo/