Őszi pezsgőkoktél a város felett

A csodálatos kilátással rendelkező St. Andrea Wine & Skybar 2017-ben nyitotta meg kapuit azok előtt, akik a minőségi koktélokat egy igazán exkluzív helyen szeretnék elfogyasztani. Oláh Attila Richárd bártenderrel a pezsgőkről és az őszi hangulatról beszélgettünk.

Szereted egyáltalán a pezsgőt?

Persze, nagy rajongója vagyok a champagne-nak, amivel Szik Mátyás sommelier barátomnak köszönhetően ismerkedtem meg. Meghatározó élmény volt, amikor egy szakértő mutatta meg, hogyan kell kóstolni, mit kell érezni benne, miben különböznek az egyes palackok. Ez 4-5 éve volt, azóta pedig szerelmes vagyok a champagne-okba, főleg a blanc de blancs-okba.

Te mikor iszol pezsgőt?

Én legszívesebben mindig, akár reggeli, brunch mellé is iszom, de azt látom, hogy ez itthon még nem annyira elterjedt, még mindig főleg ünnep vagy valamilyen alkalom mellé bontanak egy-egy palackot az emberek. Reméljük, ez változni fog.

Koktélalapanyagként mi a véleményed róla?

Ritkán nyúlok pezsgőhöz, amikor koktélt készítek, de ha igen, akkor az természetesen champagne, aminek az élesztős karakterét rendkívül izgalmasnak találom a koktélokban. Ha pedig gyümölcsösebb karaktert szeretnék, akkor proseccót vagy magyar tartályos pezsgőt használok.

Eléggé benne járunk már az őszben, milyen koktélt készítenél pezsgővel?

Ugyan túl sok olyan pezsgőkoktél nincs, ami az őszt vagy a telet idézi, én almapárlattal dolgoznék, mellé meleg fűszereket használnék, fahéjat, szegfűborsot, szegfűszeget, sancho borsot, valamint házilag készített szirupokat. Vagy igazi téli ital lehet, ha a champagne-hoz konyakot, kockacukrot és egy kis Angostura Bittert adunk.

A teljes cikk itt folytatódik.