SOMMELIER-PORTRÉ: FOGARASI-FRANK JÁNOS, ST. ANDREA WINE & GOURMET BAR

A St. Andrea Wine & Gourmet Bár Budapest egyik legpatinásabb épületében, a belvárosi Eiffel Palace irodaházban talált otthonra 2015-ben. Ez az a hely, ahol az épített környezet találkozik egy minőségi, magyar borászat törekvéseivel.

A bár a St.Andrea Borászat tételeit kínálja a vendégek számára, akik közül szinte mindenki szakértelemet igénylő ajánlás reményében érkezik borozni.

Ki lehet az, akire a vendégek több mint 90%-a bízza rá magát és engedi át a borválasztást egy ételhez vagy hangulathoz?

Fogarasi-Frank Jánossal, a St. Andrea Wine & Gourmet Bar head sommelier-jével beszélgettünk borokról, szakmáról és hétköznapokról.

 


Mióta dolgozol sommelier-ként?

Amikor elkezdtem foglalkozni a borokkal, még nem voltak kifejezetten sommelier-k. Akkoriban a szövetség elnöke járt be hozzánk és engem nagyon inspirált, ahogyan Ő a borokról beszélt és amilyen tanácsokat adott. Ennek a hatására kezdtem el komolyabban foglalkozni a borokkal. Ennek körülbelül 4 éve.

fogarasi_frank_janos

Hova tudnád besorolni magad a magyar sommelier-k ranglistáján?

Nehéz a szakma, sokat kell tanulni ahhoz, hogy az ember igazán jóvá váljon. Ezt főleg akkor veszem észre, mikor frissítenem kell a tudásomat. Még mindig nem vagyunk sokan és ezt hátránynak érzem. Külföldi kollégákkal szoktunk beszélgetni arról, hogy ők sokszor összeülnek master sommelier-kel és már ezeken a beszélgetéseken sokat tanulnak. Nálunk ez gyerekcipőben jár még, de úgy gondolom, ha valaki elkezdené, biztos, hogy itt is működne. A rangsorolással kapcsolatban pedig úgy gondolom, hogy törekszünk rá, hogy a legjobbak legyünk. Viszont még mindig leginkább azoknak a véleménye számít, akik bejönnek hozzánk és elégedetten távoznak, már csak azért is, mert jó borokat kóstoltak. Ezek a visszajelzések fontosabbak, mint bármilyen papír. 

A teljes cikk itt található.