Megkóstoltuk Eger legjobb borait

„Az egri borok nagy potenciállal rendelkeznek, és érdemes érlelni őket” – ez volt a legutóbbi nagy egri szakmai borkóstoló tanulsága, meg hogy a borvidék szőlőfajtája a kékfrankos. A legjobbakat kóstoltuk, ajánljuk őket.

Vino néven másodszor rendeztek kóstolóünnepet (borfesztivált) Egerben augusztus utolsó hétvégéjén, most az Érseki Palota kertjében. Remek volt a helyszín, és ehhez mérten minden borász a legjobb formáját próbálta mutatni.

Az ünnep tiszteletére nyolc helyi borász összeadta a legszebb, csak ritkán kóstolható borait, és zárt körben, a Palota emeletén közös kóstolóra ült pár szakmai vendéggel, illetve azokkal, akik a mesterkurzusra jegyet váltottak. Ott voltam én is, így most van mit ajánlanom a napokban megjelent szeptemberi Forbes giga, 9 oldalas bor és 3 oldalas prosecco-összeállításához.

 

St. Andrea Nagykadarka 2016

Mi ez? A St. Andrea borászat lényegében a borvidék lelke, ahogy borásza, Lőrincz György a rendezvény és a kóstoló lelke is volt. A rá jellemző szerénységgel felvezetőjében a borvidék lehetőségeiről beszélt, pl. így:

A pincékben ott van a bor, de hogy rajta van az ujjlenyomatunk, az káros néha.

A St. Andrea lassan második generációs borászat lesz, és tulajdonosainak köszönhetően egyre több lábon áll: a modern borászat és a budapesti étterem mellett már skybar is tartozik hozzájuk, és egy kellemes fogadóhelyiség, a Kedves Bistro a Szépasszonyvölgyben.

Milyen? Nagy-Eged terület, 13 hó hordós érlelés, 16,2% vol. Meggyes, meggymagos illat, szinte tömjénes illat, közepesnél sötétebb szín. Komplex bor (egy kadarkához képest meglepően komplex), remek potenciállal – még közel sincs a csúcsán. Frissítő sav viszi előre, lendületet ad neki, de ott vannak mellette a gyümölcsök. Nagyon hosszú, több rétrege van, csokoládés jegyek is, érett szilva, kis zöldszilva, kis újvilági beütés.

Mennyiért? 19500 forint

A teljes cikk itt olvasható.