NAGYKADARKA A “SUPER 12” LISTÁN

A Magyar Borszakírók Köre harmadik alkalommal állította össze „Super 12” listáját. A verseny keretében a tagok szavazataikkal több fordulón át rangsorolták az elmúlt öt évjárat azon borait, melyek „kiemelkedő minőségükkel a legigényesebb fogyasztói elvárásoknak is megfelelnek, illetve nemzetközi összehasonlításban is versenyképesnek bizonyulnak”. A kialakuló 12-es vörös és fehér listák borait a borszakírókból felállított két bizottság kétszer kóstolta és pontozta eltérő sorrendben.

A „Super 12” listákon összesen 11 borvidék kapott helyet, a legtöbb borral Eger (6), Tokaj (4) és Szekszárd (3). Sok szeretettel gratulálunk az Egri Borvidék többi díjazottjának is!

Harmadik alkalommal került fel a listára a St. Andrea Szőlőbirtok, ezúttal a Nagykadarka 2016 tétellel. A 2016-os listára Mária 2013 és Napbor 2015, valamint Nagy Eged 2011, míg a 2017-es listára Mária 2015 és Merengő Egri Bikavér Grand Superior 2013 tételek kerültek fel, idén pedig először egy fajtabor képviseli a borászatot.

NAGYKADARKA 2016
Az illata igen mély, komplex bort sejtet: érett feketeribizli, feketeszeder, tömjén, csilis csokoládé, füst, avar, bors… szinte vég nélkül sorolható jegyek. A korty hatalmas, mind intenzitásában, mind hosszában egyedülálló, különösen egy Kadarkától nem várnánk ezt az erőt. Ízében is ízkavalkád jellemző: több hullámban jelennek meg az érett gyümölcsök, a fűszerek és a termőhely ízei. A teljes szájüreget kitöltő íz nagyon hosszan megmarad. Nagy élmény már most kóstolni, de a csúcs még messze van.

Jellemzők: Alkoholtartalom: 16,2 % | Savtartalom: 7,8 g/l

Ételajánlat: Masszív nagy borról van szó, ne egy könnyű kadarkához keressünk ételt! Egy rosé kacsamelltől egy marhaszegyen át, akár egy szarvasig szinte minden elfér emellett a nagy vörösbor mellett. Libamáj, szarvasgomba, füge, étcsokoládé, fahéj, kávé mind kiváló kísérői. Komplex bor, bátran lehet kísérletezni mellette!

Az eredeti cikk itt található.